Friday, March 20, 2015



/ΣΧΕΔΙΟ konkoul  σελ 4 /
                     ΕΠΙΤΡΟΠΗ (σχέδιο πρότασης): 


« Σχέδιο Ολικής Διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στο Δήμο Μαραθώνα,
… και συναφή ζητήματα!!!»


 [«τα πολύτιμα σκουπίδια μας»…
                           … μην πετάτε το «χρυσάφι»]

Η Επιτροπή που σχηματίστηκε την 08/03/2015,  μετά από απόφαση
του Δημ. Συμβουλίου τον Οκτ 2014 και της επιτροπής αγώνα του Γραμματικού και αποτελείται από Δημοτικούς Συμβούλους, μέλη-εκπροσώπους του Συλλόγου των Εργαζομένων στο Δήμο και ενεργούς πολίτες και ειδικούς επιστήμονες, εγκρίθηκε με την υπ αρ. ………………………………  απόφαση του Δημ. Συμβουλίου, με σκοπό να εισηγηθεί μια πρόταση «Ολικής Διαχείρισης των αστικών αποβλήτων (ΟΔΑΑ) στο Δήμο Μαραθώνα».
 Με στοιχεία ρεαλιστικής αντιμετώπισης του επείγοντος προβλήματος συνολικά μεν,  ως απώτερο στόχο, αλλά με την δυνατότητα και σταδιακής εφαρμογής (κατά κατηγορία), όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, με στόχο το κύριο έργο να υλοποιείται με δυνάμεις, προσωπικό  και υποδομές του Δήμου, σε συνεργασία και ενίσχυση από την περιφέρεια, δεδομένου ότι έχει ζητηθεί σχετική πρόταση με πρωτοβουλία της Περιφέρειας (επιστολή Ρ. Δούρου  από …../2015).
Η Επιτροπή, σε επάλληλες συνεδριάσεις ,εξέτασε διάφορες εναλλακτικές προτάσεις και κατέληξε…. ( ομόφωνα ή με καταχωρούμενες επιφυλάξεις στα αντίστοιχα σημεία)…..στα εξής:

Με δεδομένες τις  αρχές της αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης, η πρόταση στηρίζεται στις βασικές αρχές της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση μιας οικονομικής και φιλοπεριβαλλοντικής διαχείρισης, σε όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

Συνοπτικά:
·         Μεταφέρει το κύριο πεδίο των δραστηριοτήτων στο τοπικό επίπεδο, με σκοπό τη δραστική μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων, που έχουν ανάγκη επεξεργασίας και την ελαχιστοποίηση τελικής διάθεσης σε χώρους ταφής.
·         Στοχεύει στη μείωση της παραγωγής αποβλήτων και διαλογή στην πηγή καθαρών ανακυκλώσιμων-εμπορεύσιμων και βιοαποδομήσιμων υλικών.
·         Υιοθετεί και ενσωματώνει, στην πράξη, τις διεθνείς εμπειρίες και τις καλές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης και της ιεράρχησης στη διαχείριση, που εισάγει η οδηγία 2008/98/ΕΕ.
·         Αποσκοπεί στη μέγιστη δυνατή ανάκτηση υλικών (μέσω της επαναχρησιμοποίησης, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης) και τη διάχυση των ωφελειών που προκύπτουν στο δήμο και στους πολίτες (ως ανταποδοτικά οφέλη).

η μετάβαση σε οποιαδήποτε βαθμίδα της διαχείρισης προϋποθέτει τη χρήση και την εξάντληση των δυνατοτήτων των προηγούμενων βαθμίδων.
Η υλοποίηση,
·         Χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις διαχείρισης μικρής κλίμακας και μικρού κόστους, απλού μηχανολογικού εξοπλισμού, εύκολα διαχειρίσιμες από τους δήμους, οικονομικές στην κατασκευή και λειτουργία τους.
·          Εγκαταστάσεις που είναι προσβάσιμες στους πολίτες και δημιουργούν
·         νέες θέσεις εργασίας και  ΔΕΝ  απαιτούν μεταφορές μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων, σε μεγάλες αποστάσεις
·         Μειώνει δραστικά (σχεδόν μηδενίζει) τις ανάγκες σε χώρους υγειονομικής ταφής και διαφοροποιεί το προς ταφή υπόλειμμα, που επιδιώκεται  να έχει χαρακτηριστικά αδρανούς υλικού.
Οι εγκαταστάσεις κομποστοποίησης που προτείνονται είναι προσαρμοσμένες στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης. Κάτι αντίστοιχο προτείνεται και για τα «πράσινα σημεία».

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ, είναι η εξάπλωση της αντίληψης της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της ιεράρχησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, με μια ιδιαίτερη έμφαση στη συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία που υλοποιείται ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ με τις υπηρεσιακές δυνάμεις και το προσωπικό του Δήμου που υπηρετεί ή θα χρειαστεί να στελεχώσει τις νέες ανταποδοτικές δραστηριότητες και με την συμβολή κυρίως οικονομική της Περιφέρειας .
Συγκεκριμένα:
1. Οι υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου , δύνανται εφ όσον αποφασιστεί, να προχωρήσουν σε άμεση οργάνωση ενός δικτύου-συστήματος ΟΔΑΑ (Ολικής Διαχείρισης των αστικών αποβλήτων) στα όρια του Δήμου (σύμφωνα με τα Τεχνικά στοιχεία που προβάλλονται πιο κάτω (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι) και την συνημμένη μελέτη- πρόταση  των εργαζομένων του Δήμου.
2.Οι κύριοι άξονες ,που προτείνονται σε πρώτη-άμεση φάση:
   α. κλαδέματα και χόρτα:
   β. ΚΔΑΥ
   γ.
 ………………………………………………  …..


-. ΛΑΔΙΑ : (έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση διάρκειας ενός έτους). Προτείνεται να διερευνηθεί η δυνατότητα αυτοδύναμης συλλογής και διάθεσης, μετά την λήξη της σύμβασης, από τις υπηρεσίες του Δήμου.   
 -. ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ: Προτείνεται να διερευνηθεί η δυνατότητα αυτοδύναμης συλλογής και διάθεσης.   Προμήθεια δοχείων συγκέντρωσης σε ΟΛΑ τα σημεία λειτουργίας υπηρεσιών του Δήμου και συνεννόηση με  τα Super market, Τράπεζες . Διερεύνηση αποδεκτών των συλλεγομένων και προβλεπόμενη σχέση κόστους /οφέλους  
-.ΦΥΚΙΑ . άμεση μετατροπή ενός «προϊόντος» που από βάρος οικονομικό μπορεί να γίνει άμεσα δραστηριότητα σε όφελος του Δήμου!(βιοαποδόμιση)
-. ΛΕΥΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ. Προτείνεται να διερευνηθεί η δυνατότητα αυτοδύναμης συλλογής και διάθεσης μετά από επεξεργασία. Προσδιορισμός χώρων συγκέντρωσης και συνεννόηση με  εμπορικά καταστήματα. Διερεύνηση αποδεκτών των συλλεγομένων και προβλεπόμενη σχέση κόστους /οφέλους 
-. ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ. Προτείνεται να διερευνηθεί η δυνατότητα αυτοδύναμης συλλογής και διάθεσης. Προμήθεια ΕΙΔΙΚΏΝ δοχείων συγκέντρωσης σε ΟΛΑ τα σημεία λειτουργίας υπηρεσιών του Δήμου και συνεννόηση με  τα Super market ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ. Διερεύνηση αποδεκτών των συλλεγομένων και προβλεπόμενη σχέση κόστους /οφέλους 
-.ΑΔΡΑΝΗ. Μονάδα Επεξεργασίας και απόθεσης-επαναχρησιμοποίησης.

Προτείνεται:
-. Επέκταση και στελέχωση της υπηρεσίας απορριμμάτων ,για την παρακολούθηση και οργάνωση των σχετικών δραστηριοτήτων και την διερεύνηση και την τεκμηρίωση υπηρεσιακά, νομικά και κοστολογικά.
Είναι βέβαιο ότι η αύξηση του κόστους θα καλυφθεί από την αύξηση εσόδων.
Όλες οι υπηρεσίες και οι σχετικές δραστηριότητες ,θα είναι ανταποδοτικές!
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

1. Στατιστικά στοιχεία:
    
Πληθυσμός του Δήμου(απογραφή 2011)        33.423  
Μόνιμοι κάτοικοι (περίπου)                           35.000
Παραθεριστές  (διαμένοντες περίπου)            10.000 
Μέσος όρος (για τους υπολογισμούς) σε ετήσια βάση 40.000
Μέση απόρριψη κατ άτομο το χρόνο περίπου  : 500 kg

  Μέση προβλεπόμενη ποσότητα το χρόνο: 20.000 tn*   

2.  Ι. προβλεπόμενη σύνθεση απορριμμάτων:






ΟΡΓΑΝΙΚΑ
 50,0%
οικιακά




Χόρτα και κλαδιά
8.000 tn*

ΧΑΡΤΙ
 18,0%
έντυπο




συσκευασίες


ΠΛΑΣΤΙΚΟ
   8,5%



ΜΕΤΑΛΛΑ
   4,5%
αλουμίνιο




σιδηρούχα*1


ΓΥΑΛΙ
   4,0%
λευκό




χρωματιστό


ΔΙΑΦΟΡΑ
 15,0%
υφάσματα




ογκώδη


                         100%                     *1  μαγνητική διαλογή




        ΙΙ. Λοιπές δράσεις- στόχοι






ΛΕΥΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
  



ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΕΣ

Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές


ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

μικρές




μεγάλες


                        
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ  (ΣΗΜΕΙΩΣΗ) :
Για να έχουμε μια καλή αντίληψη της έννοιας «ανακύκλωση» σημειώνουμε ότι με τον όρο, αναφερόμαστε σε μια ή περισσότερες από τις πιο κάτω δράσεις σχετικά με την διαχείριση των αποβλήτων:
α) πρόληψη,
β) προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση,
γ) ανακύκλωση,
δ) άλλου είδους ανάκτηση, π.χ. ανάκτηση ενέργειας, και
ε) διάθεση

ΠΡΟΣΟΧΗ:
-Ιδιαίτερο βάρος αποδίδουμε στη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρχει ανάμειξη και επιμόλυνση με επικίνδυνα απόβλητα, πηγή των οποίων είναι, κυρίως, παραπροϊόντα βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, όχι κατ’ ανάγκη μεγάλου μεγέθους.

-Ακόμη και οι διαδημοτικές εγκαταστάσεις κομποστοποίησης που προτείνονται δεν αντιστοιχίζονται σε γεωγραφικές ή διοικητικές ενότητες, που να μπορούν να εκπονούν τοπικά σχέδια διαχείρισης. Κάτι αντίστοιχο προτείνεται και για τα «πράσινα σημεία».

-Εξάπλωση της αντίληψης της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της ιεράρχησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, με μια ιδιαίτερη έμφαση στη συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία.


ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Εκτιμάται ότι η μείζον επιτυχία για να πειστούν οι πολίτες να συμβάλλουν στην επιτυχία του εγχειρήματος ,είναι η ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ συμβολή ΟΛΩΝ των πολιτών ,με γνώση και συνέπεια! Επειδή θα ΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι και το περιβάλλον ωφελείται αλλά ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΔΟΚΑ ΝΑ «ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ»  ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΦΕΛΟΥΣ ΣΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΆ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, είτε σε μείωση των Δημοτικών τελών είτε σε συναφείς δραστηριότητες…(χώροι πρασίνου, Παιδικές χαρές, δρόμοι , παραλίες κλπ) ακόμα και με παραλαβή φυτοχώματος όταν παραδίδει ποσότητες κλαδιών και χόρτων!
Στην Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης, (ΕΕΕ ή 3 Ε), λαμβάνουν μέρος όλοι οι παράγοντες που δύνανται να συνεισφέρουν στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε έκταση και σε πλήθος… από τους Εξωραϊστικούς, Επαγγελματικούς και κάθε φύσεως Συλλόγους έως και την Εκκλησία και φυσικά με προτεραιότητα τα Σχολεία σε συνεργασία με τους αρμόδιους Καθηγητές κατά Σχολική μονάδα!!!
Με (προτεινόμενο)  σύνθημα
 [«τα πολύτιμα σκουπίδια μας».. μην πετάτε το «χρυσάφι»]
 μπορεί να γίνει ομάδα ενημερωτών (2-3 άτομα ή /και εναλλασσόμενα ) με επισκέψεις, προγραμματισμένες συστηματικά και με εποπτικό υλικό ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ!  Έντυπο ή /και ηλεκτρονικό, (Video, Slides, Power- Point, ηχητικά κλπ) και σε χώρους συγκέντρωσης (ευκαιριακά ως ένθετο» της εκδήλωσης) και σε οργανωμένες εκδηλώσεις του Δήμου ή άλλων φορέων, πχ ακόμα και σαν 3λεπτο εισαγωγικό στην έναρξη των προβολών του κινηματογράφου /φων


ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ από:
1. μελέτη της ΠΡΩΣΥΝΑΤ  «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων».
2. Ατζέντα βασικών προτεραιοτήτων και άμεσων παρεμβάσεων στη διαχείριση των αποβλήτων ΠΡΩΣΥΝΑΤ στον αν. υπουργό ΠΑΠΕ κ. Γ. Τσιρώνη.
3. ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΠΙΖΑ
4. (συνημμένο) πρόταση εργαζομένων του Δήμου για την διαχείριση των απορριμμάτων.( Δες e-fimerida.blogspot.gr)

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

No comments: