Sunday, May 24, 2015



ΜΕ ΟΡΑΜΑ… ΓΙΑ ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


 …  και να κάνουμε τον Δήμο Μαραθώνα, ένα πανελλαδικό
      ή ακόμα και παγκόσμιο πρότυπο ανακύκλωσης και   
      αυτοδιαχείρισης …

                                        Ηλίας Ψηνάκης, Δήμαρχος Μαραθώνα

                                (Διεθνές Συνέδριο της περιφέρειας, 14/02/2015)

 

                                               
                                                                  γράφει ο Κωνσταντίνος Π. Κουλούρης
                                                                                          Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ
                                                                                            e-fimerida.blogspot.gr


με ιδιαίτερη ένταση συζητείται τον τελευταίο καιρό το θέμα της μεγάλης αλλαγής που θεσμοθετείται με αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής αλλά και της κεντρικής εξουσίας, στην μεθοδολογία διαχείρισης των στερεών αποβλήτων!
 Φαίνεται ότι παραμερίζεται, αποκλείεται η παλιά αρχή της συγκέντρωσης και επεξεργασίας σε σύμμεικτη μορφή και της διαλογής-διαχωρισμού σε κεντρικό σημείο σε μεγάλους όγκους, σε μεγάλες έως θηριώδεις εγκαταστάσεις (εργοστάσια διαχωρισμού- διαλογής) και εν τέλει στην τελική διάθεση, με κύρια επιλογή την ταφή , σε κύτταρα ειδικής κατασκευής, ΧΥΤΑ , ΧΥΤΥ κλπ.
Η επικρατούσα ,επιλεγόμενη μέθοδος στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του τελικού υπολείμματος και στην διαλογή-διαχωρισμό πλησιέστερα στο χώρο παραγωγής, στην πηγή, ώστε να μεταφέρεται στους χώρους τελικής επεξεργασίας με καθαρή (κατά το δυνατό μορφή) και να είναι δυνατή, η επαναχρησιμοποίηση ή /και η απόδοση εμπορικού κέρδους υπέρ του διαχειριστή, (εν προκειμένω του Δήμου) και εν τέλει υπέρ του πολίτη που συμβάλλει συνειδητά και υπεύθυνα στην διαχείριση!

Προωθεί μεθόδους  αποκεντρωμένης τοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων, σε επίπεδο Δήμου, , στηριγμένη στην αρχή της εγγύτητας και με έμφαση στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την διαλογή στην πηγή και την ανάκτηση – ανακύκλωση και την βιοαποδόμιση (κομποστοποίηση),  με στόχο το ελάχιστο τελικό υπόλειμμα.

Ιδιαίτερη εφαρμογή, σε Δήμους όπως ο Μαραθώνας που έχει ,πολύ μεγάλη γεωργική, δασική έκταση και το αστικό περιβάλλον διαμορφώνεται από κατοικίες που σχεδόν στο σύνολό τους έχουν μικρούς ή μεγάλους κήπους ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η   «αξιοποίηση» των βιοαποδομίσημων υπολειμμάτων,
1. οικιακών, που μπορούν να αποτελούν πηγή ειδικού φυτοχώματος για τον ιδιωτικό κήπο, χωρίς κόστος ή σε κέντρο επεξεργασίας του Δήμου αλλά ΚΑΙ
2. η εκμετάλλευση  των κλαδεμάτων οικιακών ή γεωργικών ή των κάθε είδους φυτικών υπολειμμάτων ή υποπροϊόντων,  φύλων και κουρεμάτων που αποτελούν εξαιρετική πρώτη ύλη δημιουργίας φυτοχώματος, με διπλό οικονομικό όφελος…
Σήμερα πληρώνει ο Δήμος για να τις απορρίψει στην χωματερή και θα το κερδίζει μαζί με την αξία του προϊόντος!

Για όλα αυτά ο Δήμος Μαραθώνα ,έχει συστήσει μια Επιτροπή που αποτελείται από Δημοτικούς Συμβούλους, μέλη-εκπροσώπους του Συλλόγου των Εργαζομένων στο Δήμο, ενεργούς πολίτες και ειδικούς επιστήμονες,   για την διαμόρφωση πρότασης, προκειμένου να εισηγηθεί ένα σχέδιο Τοπικής Ολικής Διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στο Δήμο Μαραθώνα.
Πολύ σύντομα , το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει μια ανάλογη γενναία απόφαση, με την πρόσφατη που αφορά την σαφή και ξεκάθαρη ομόφωνη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου  
  «στην λειτουργία με οποιαδήποτε μορφή (ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ) της εγκατάστασης ΟΕΔΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ» ενώ με την ίδια ομόφωνη απόφαση, «Ζητά από την Περιφέρεια, την άμεση διακοπή χρηματοδότησης του έργου » και «από την Περιφέρεια την απένταξη της εγκατάστασης του ΟΕΔΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ»!!!
Όλα τα πιο πάνω ,δείχνουν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα και ο Δήμαρχος ,εμμένουν στην αρχή της δημιουργικής διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων ,με σκοπό την λύση ενός πάγιου προβλήματος που βασανίζει όλους τους Δήμους της χώρας για πολλά χρόνια!

No comments: