Sunday, June 15, 2014

   

Ένα ενημερωτικό κείμενο και μια πρόταση που αξίζει να το δει κανείς!!!


ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ ,ΑΝΑΤΟΛΗ :
μια ¨βόμβα θανάτου¨(*1)μέσα στην πόλη…      
 …να βοηθήσουμε να μην εκραγεί !
               γράφει ο Κωνσταντίνος Π. Κουλούρης
                                      Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ
                      Πρόεδρος της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ
                       ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΕΙ
                                                                            konkoulouris@yahoo.gr
                                                                            e-fimerida.blogspot.gr

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύτιμη και αναμφισβήτητα η πιο χρήσιμη μορφή ενέργειας για κοινή χρήση. Η παραγωγή και η διανομή  της είναι αναγκαία και απαραίτητη ακόμα και με κάποια ανεπιθύμητα, αλλά πάντως ελεγχόμενα  αποτελέσματα. Περιγράφεται από την ονομαστική τάση αλλά τα αποτελέσματά της εξαρτώνται από το ηλεκτρικό ρεύμα που διαρρέει τους αγωγούς.
Το ¨σταθερό¨ (*2)  (συνεχές) ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργεί γύρω από τους αγωγούς που το μεταφέρουν, ηλεκτρικό πεδίο. Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ¨μεταβαλλόμενο¨ (εναλλασσόμενο), τότε δημιουργείται ¨Ηλεκτρομαγνητικό πεδίο¨.             
Η βιολογική επίδραση των πεδίων στους ζωντανούς οργανισμούς, θεωρείται σήμερα απολύτως επιστημονικά επιβεβαιωμένη (*3), αν και το επίπεδο της ¨ζημιάς¨, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (μέγεθος πεδίου, απόσταση, είδος πεδίου κλπ) Είναι λοιπόν ανάγκη να λαμβάνεται η μέγιστη δυνατή μέριμνα ώστε να γίνεται ελάχιστη η ζημιά στην υγεία των πολιτών και στην λειτουργία της πόλης και της κατοικίας από τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και την συνυπάρχουσα δημιουργία πεδίων γύρω από τους αγωγούς.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας και των συνθηκών ζωής πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη καθημερινά στο σπίτι μας αλλά και  στον σχεδιασμό και την εκτέλεση των έργων της ΔΕΗ.

Τι γίνεται στην Ανατολή Νέας Μάκρης.

 


 Μέσα στον αστικό ιστό της πόλης (εντός σχεδίου),λειτουργεί από παλιά ένας σταθμός επεξεργασίας και διανομής της ΔΕΗ, στον οποίο καταλήγει ήδη μια γραμμή  Υψηλής Τάσης (πάνω από σπίτια του οικισμού) και στον οποίο προγραμματίζεται να καταλήγει και άλλη γραμμή επίσης Υψηλής Τάσης (υπέργεια ή υπόγεια δεν έχει απολύτως διευκρινιστεί), με αποτέλεσμα την προφανή αναβάθμιση του Σταθμού και την προφανή περιβαλλοντική  επιβάρυνση της περιοχής. Είναι αυτονόητο ότι στο μέλλον ο σταθμός αυτός θα επεκτείνεται χωροταξικά και σε δραστηριότητες και θα αυξάνεται η επιβάρυνση ενώ το κόστος αποκατάστασης τότε θα είναι απαγορευτικό.

Η πρόταση:

  Να σχεδιαστεί και να προγραμματιστεί, με ελάχιστο κόστος και με τεράστια ωφέλεια, αμέσως η μεταφορά του σταθμού σε νέα θέση εκτός οικισμού, με άνετους χώρους, στα όρια του πεντελικού και στον άξονα διέλευσης της γραμμής Υψηλής Τάσης.
Ελάχιστο κόστος, μεγάλη ωφέλεια, ασφαλής, άνετη  λειτουργία, αποφυγή κινητοποιήσεων και δικαιολογημένων διαμαρτυριών των κατοίκων, πρόληψη προβλημάτων και όχι αποκατάσταση και εν τέλει ο υπάρχων χρησιμοποιούμενος χώρος, να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία για περιβαλλοντικές δραστηριότητες και σε δόξα της επιχειρηματικής κοινωνικής δράσης της Ανώνυμης Εταιρίας (κοινής ωφέλειας) ΔΕΗ.

Κωνσταντίνος Π. Κουλούρης
Φυσικός- Ηλεκτρονικός Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών MSc – Ραδιοηλεκτρολόγος Α΄
Σύμβουλος Εκπαιδεύσεως και Επικοινωνίας
Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ (Τμήμα Φυσικής Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών)
τ. Επιμελητής Ε. Μ. Πολυτεχνείου (Έδρα Υψηλών Τάσεων και    Ηλεκτρικών Μετρήσεων)


(*1)  Πρώτα να κατανοήσουμε με απλά λόγια τις έννοιες και μετά να καταλάβουμε τα φαινόμενα για να   αξιολογούμε συνειδητά  προτάσεις και να αποφασίζουμε υπεύθυνα. Να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα. Προσοχή στην γενίκευση, την υπερβολή, τη θολούρα, την σκοπιμότητα…
(*2) Σκόπιμα χρησιμοποιούνται έννοιες ανακριβείς επιστημονικά για να γίνει εύκολα αντιληπτή η ¨Φυσική¨ των φαινομένων χωρίς πολύπλοκες μαθηματικές προσεγγίσεις.
 (*3) Να μην ξεχάσουμε ότι σε ειδικές εξαιρετικές περιπτώσεις χρησιμοποιείται θεραπευτικά με σωτήρια αποτελέσματα.

    Νέα Μάκρη 17. 12. 2009  /enimsimeiwma171209              
  konkoulouris@yahoo.gr    
        e-fimerida.blogspot.gr

No comments: